Jooga - onnellisuuden ytimessä

Hengitys - kaiken A&O.

Hengitys on hapensaannin ja hyvä hapensaanti taas solujemme toiminnan, elämän, edellytys. Oikeanlaisen, tietoisen hengityksen osaaminen ja käyttäminen työkaluna antaa meille myös monia konkreettisia hyötyjä. Sitä voi hyödyntää keskittymisapuna vaativissa työtilanteissa, virkistäjänä väsymyksen hetkinä sekä rentouttajana ja rauhoittajana kaaoksessa. Hengitykseen keskittymällä saamme pikkuhiljaa avattua sekä lihaksiston jännityksiä että vapautettua mielen lukkoja. 

Joogaharjoituksessa yhdistyy liike, hengitys ja tasapaino. 

Jooga on kuin elämä pienoiskoossa. Hengitykseen yhdistetään liike, asana (ei siis päinvastoin) ja tavoitteena on joustavuus, voima ja tasapaino - vakauden ja varmuuden olotila, joka vähitellen siirtyy apuvälineeksi elämän kaikille alueille. 

Joogamatolla voit hetkeksi työntää taka-alalle huolet ja vaivat ja keskittyä vain ja ainoastaan harjoitukseen ja hengittämiseen. Joskus pelkkä omia sen hetkisiä tuntemuksia tiedostava hengitys hyvässä asennossa istuen riittää. 


Aloitin joogaharrastukseni vuonna 1994 opettajinani Petri Räisänen ja Juha Javanainen sekä vuodesta 1995 Lino Miele, jonka oppilaana olin 15 vuotta osallistuen vuosittain useille hänen kursseilleen Suomessa, Italiassa ja Intiassa. Sain myös ilon osallistua Sri Pattabhi Joisin ja Eddie Sternin kursseille Helsingissä sekä Sharath Joisin opettajakoulutukseen (KPJAYI) Mysoressa  Intiassa, josta sain auktorisoinnin astangajoogan 1.sarjan opettamiseen.

Aloitin varsinaisen joogaohjaajan urani v. 2000 ja 15 vuoden ajan opetin Helsingin Astangajoogakoulun eri saleilla. Kiersin vuosien ajan pitämässä astangajoogan kursseja alkeistasosta jatkotasoille myös esimerkiksi Turussa, Kouvolassa ja Tampereella sekä pääkaupunkiseudulla monien yritysten henkilökunnille. Espoossa olen opettanut lisäksi esimerkiksi Studio Yinissä ja Move Wellness Centerissä. Muusikoille ja laulajille olen ohjannut kehittämääni, heille räätälöityä joogaharjoitusta.

Olen käynyt omassa kehossani vuosien varrella läpi monia muutoksia ja kohdannut myös suuria terveydellisiä haasteita. Olen tutustunut moniin erityyppisiin joogasuuntauksiin sekä pilatekseen ja joogaharjoitukseni on paljon muuttunut alkuajoista. Sekä oman kehoni muuttuminen että tuhansien oppilaiden yksilöllisiin haasteisiin perehtyminen on syventänyt kokemustani ohjaajana ja se auttaa minua laatimaan jokaiselle ryhmälle tai henkilölle sopivan harjoituksen.